Mogherini: „UE este o superputere”. Ce spun liderii UE după victoria lui Trump

Mogherini: „UE este o superputere. Ce spun liderii UE după victoria lui Trump
Publicat: 15/11/2016, 12:59

Pe fondul semnelor de întrebare referitoare la ideile de politică externă ale lui Donald Trump, miniștrii de Externe ai țărilor membre UE au stabilit luni să consolideze rolul Europei pe plan mondial, în așteptarea clarificării relației transatlantice.

„Uniunea Europeană este o superputere”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, potrivit agenției Associated Press. Mogherini a explicat că discuțiile de la Bruxelles nu sunt despre o „armată a UE”, ci despre „securitatea și apărarea unei Uniuni Europene care va deveni mai credibilă și mai eficientă pe plan global”.

Notând că structurile europene de apărare funcționează deja, Mogherini a precizat: „Avem un potențial uriaș pe care încă nu îl utilizăm. Este necesar să consolidăm profilul de securitate. Cetățenii europeni au nevoie de acest lucru”.

„Suntem într-o lume nesigură, iar situația nu a început cu alegerea domnului Trump”, a declarat, la rândul său, Jean-Marc Ayrault, ministrul de Externe al Franței. „Europa nu trebuie să aștepte deciziile altora, trebuie să își apere propriile interese – adică interesele europenilor – și să își reafirme rolul strategic la nivel mondial”, a subliniat el.

Șeful diplomației belgiene, Didier Reynders, a afirmat că victoria lui Donald Trump oferă „Uniunii Europene posibilitatea de a merge mai departe”. „Trebuie să consolidăm capacitățile de apărare și securitate. UE trebuie să găsească modalități de a se face auzită în acțiunile de căutare a soluțiilor politice, trebuie să se asigure că nu vor fi conversații doar între Washington și Moscova, ci Uniunea Europeană trebuie să fie cu adevărat prezentă la masa discuțiilor”, a subliniat Reynders.

Miniștrii de Externe ai țărilor europene au reiterat susținerea pentru acordul nuclear cu Iranul, pe care Donald Trump l-a catalogat „cel mai prost din lume”.

În schimb, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a cărui țară va părăsi UE, susține că victoria lui Donald Trump „ar putea fi un moment de oportunitate pentru Europa”.

Germania pledează, în contextul ieșirii Marii Britanii din UE și al victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru accelerarea integrării structurilor de apărare ale Uniunii Europene, inițiativă susținută de Franța, Italia și Spania.

Germania susține dialogul între Statele Unite și Rusia, dar Donald Trump nu trebuie să ignore acțiunile Rusiei în Crimeea și în Alep atunci când va discuta cu președintele rus, Vladimir Putin, a declarat zilele trecute Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării. Oficialul german a atras atenția că Alianța Nord-Atlantică ar fi „moartă” dacă unul dintre membri ai nu ar fi apărat de ceilalți. „Este bine că noul președinte al SUA va încerca imediat să dialogheze cu omologul său rus. Este bine și are susținerea noastră totală. Dar nu poate să uite de anexarea Crimeei, de continuarea războiului hibrid din Ucraina sau de bombardamentele din Alep”, a subliniat von der Leyen.

La rândul său, președintele Germaniei, Joachim Gauck, și ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, au pledat ca UE și NATO să aibă o poziție unitară după alegerile din SUA.
„Trebuie să fim uniți cu partenerii pentru a opune rezistență războaielor, conflictelor și pentru a limita setea de putere a Rusiei. Germania va fi de partea Estoniei în privința securității țărilor baltice”, a declarat Joachim Gauck în cursul unei întrevederi cu președintele eston, Kersti Kaljulaid. „Europa are nevoie de voința politică necesară creșterii relevanței în materie de securitate. Rezultatul alegerilor din Statele Unite ar putea oferi un impuls suplimentar”, a adăugat Ursula von der Leyen, citată de Rheinische Post și de EUObserver.

Uniunea Europeană trebuie să creeze structuri militare de nivelul celor ale Alianței Nord-Atlantice, propune Ursula von der Leyen, în contextul în care Germania, Franța, Italia și Spania pledează pentru politici comunitare de apărare, separate de Marea Britanie și SUA. „În ultimii trei ani, am asistat la impulsuri enorme de modernizare a capabilităților militare NATO pe fondul comportamentului Kremlinului”, a amintit Ursula von der Leyen. „Acest lucru a fost corect și important, dar cred că trebuie să investim aceeași energie în modernizarea structurilor europene de securitate și în politica de apărare a UE”, a adăugat Ursula von der Leyen. În încercarea de a atenua eventuale preocupări ale Statelor Unite și Marii Britanii, Von der Leyen a subliniat că suplimentarea capacităților militare europene trebuie „să țină cont de faptul că nu se poate dezvolta o concurență” între Uniunea Europeană și NATO, „ci ar trebui să colaboreze în mod complementar”.

Declarația ministrului german al Apărării se înscrie în cadrul unei serii de propuneri în sensul creării unei armate a Uniunii Europene. În contextul în care Marea Britanie a decis să părăsească UE, Franța, Germania, Italia și Spania pledează pentru o politică europeană în materie de apărare. Într-o scrisoare comună, cele patru țări au argumentat că Uniunea Europeană ar trebui să poată răspunde crizelor militare externe fără coordonarea Statelor Unite.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare